Учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките (ИБЕИ - БАН) са открили на територията на България три инвазивни чужди вида. Шипобузест рак, черно дънно сомче и китайски поспаланко - тези интересни и симпатично звучащи названия, са имената на видовете, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Проучванията, анализите и превенцията на инвазивните чужди видове в страната ни се извършват по проект, финансиран по програма BG03 "Биологично разнообразие и екосистеми" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г.

Ръководителят на проекта Теодора Тричкова от ИБЕИ - БАН уточнява, че американският шипобузест рак (Spiny-cheek crayfish, лат. Orconectes limosus) е абсолютно нов вид за България. Това е причината името му на български все още да не е официално. Буквалният превод обаче е шипобузест рак.

Ракът е навлязъл у нас от Централна Европа и Сърбия през река Дунав. Иначе видът произлиза от Северна Америка.

От екоминистерството поясняват, че за територията на Европа това е високорисков инвазивен вид. Той е един от петте вида прави раци, включени в списъка на Европейския регламент за инвазивните чужди видове, приет от Европейския парламент през юли 2016 г.

Тревожно е, че този вид рак е преносител на опасно заболяване по местните европейски видове прави раци, т. нар. "рача чума", която всъщност представлява гъбична зараза.

Американският "гостенин" носел спори на заразата, но имал изграден имунитет към нея и за него тя не представлява опасност. Заразата обаче е пагубна за българските раци, които не я познават. Трите прави раци, които населяват страната ни - езерният, речният и поточният, са застрашени видове.

Учените предполагат, че шипобузестият рак се заселил у нас най-много преди една или две години. За първи път е намерен при стартирането на проекта в средата на миналата година в река Тополовец близо до Видин, по-късно и в още два притока на р. Дунав.

Опасността идва от способността на този рак да образува многочислени популации и да се разпространява бързо нагоре по течението на реките, предупреждават от БАН. Затова в момента се подготвят мерки за спиране на разпространението навътре в страната.

Черното дънно сомче (Black bullhead, лат. Ameiurus melas) произлиза от Централна и Северна Америка. За първи път този вид е намерен в резервата "Сребърна" през 2013 г. Наскоро учените са го открили и в няколко язовира в страната.

Милчо Тодоров от ИБЕИ - БАН обяснява, че американското сомче е станало масово и измества всички други видове. Причината е, че то няма естествени врагове в нашите географски ширини. По-големите хищни риби и птиците не го ядат, тъй като има остри шипове около устата и гръбната перка.

Освен това нараства и се размножава по-бързо от местните видове риби. Той е техен конкурент за храна и унищожава хайвера им.

Нови находища и на друг инвазивен чужд вид със симпатичното име китайски поспаланко или ротан (Chinese/ Amur sleeper, лат. Perccottus glenii) са открити в езера, канали и блата около р. Дунав в рамките на проучванията по проекта. За пръв път видът е бил открит в река Дунав през 2005 г., но сега е засечен и във вътрешни водоеми. Рибката е дребна, но била известна със своята устойчивост и способността си да превзема нови територии, конкурирайки и измествайки някои видове от местната фауна, уточняват от ековедомството.