Жителите на столичния квартал "Лозенец" алармираха проблем с дърветата в зелените пространства между улиците "Цветна градина" и "Вежен".

Жителите са сигнализирали институции у нас, че дърветата в зелената площ умишлено се убиват. Според тях е възможно това да се прави с цел на мястото да бъде издигната поредната висока сграда, съобщи bTV.

Местните забелязали, че 100-годишните дървета, които са разположени на територията на паркинг, започват да умират. В хода на проверка станало ясно, че болестта при дърветата е дело на хора - на всяко дърво са направени множество дупки в основата около корените. В дупките имало налята течност, която към момента е неустановена. Жителите на квартала предполагат, че става въпрос за химикал.

По случая местните сигнализирани Районното управление на МВР. От полицията уведомили Регионалната инспекцията по околната среда и водите в София. Екоинспекторите са направили проверка, като се очаква по-късно днес резултатите да станат ясни и да се разбере каква точно е излятата течност в коренната система на дърветата.

Междувременно кметът на района категорично застава на страната на хората. По думите му това е умишлено тровене на дърветата. Той също сезирал институциите по случая.

Въпросният парцел се води за озеленяване, а не за застрояване. Парцелът обаче има собственик. От общината обясняват, че ако собственикът поиска промяна на устройствения план, така че да строи върху земята, той първо трябва да уведоми за това местната управа. След това от общината трябва да организират обществено обсъждане за това дали на мястото да се строи или не. Общината не е предлагала теренът за строителство.