ДНСК да си свърши работата и този път заповедта за спирането на "Златен век" да бъде юридически издържана, за да не падне в съда. За това призовават от Инициативния комитет "Лозенец". "Златен век" трябва да се спре окончателно заради изтекло разрешение за строеж, но е важно заповедта този път да бъде юридически издържана, за да не падне в съда.

Обявеното от арх. Калинов, че спира окончателно строителството на "Златен век" в Лозенец заради изтекло разрешение за строеж, е стъпката, която са очаквали от ИК Лозенец и са настоявали за нея от 2017 г.

От комитета обаче настояват да видят мотивите за конкретната заповед, тъй като посочените в публичното пространство срокове за изтекло разрешение за строеж към януари 2020г. предполага тълкуване за наличност на обратно действие на "поправката Артекс" за удължен срок на разрешението за строеж и говори за игнориране на последващи актове за презаверка на строителното разрешение.

От ИК "Лозенец" настояват, че разрешението за строеж на "Златен век" е изтекло, то не може да бъде подновено, а законовите изменения от 2017 г. нямат обратно действие.

"При това положение трябва да се спази законът и ограниченията на Общия устройствен план и сграда на това място да не надвишава изискванията за максимална височина от 9 етажа за жилищни сгради. "Златен век" трябва да се спре окончателно заради изтекло разрешение за строеж, но е важно заповедта този път да бъде юридически издържана, за да не падне в съда."

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

По искане на Фандъкова и след справка с Петя Аврамова

Припомняме, след няколко години протести на 6 април 2019 г. от "Артекс" преустановиха строежа на "Златен век", обявявайки, че това е съобразяване с разпореждането на министър-председателя - тогава Бойко Борисов.

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно. Това от своя страна предизвика поредните протести.

От ИК "Лозенец" оспорват строителството в съда, но в средата на май месец Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд - София град от ноември, с което беше отменено спирането от ДНСК на строежа на небодстъргача в столичния квартал "Лозенец".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова разпореди на ДНСК по-задълбочена проверка на случая със строежа на "Златен век". Самата Комитова призна, че случаят "Златен век" е с дълга история, започнала от 1995 г. с градоустройственото решение, с множество други промени, инвеститори, разрешителни за строеж, с удължавания, спирания, с два закона, които са прилагани, но и намеса на политици и силно присъствие на Столична община. Отделно и много сериозни финансови интереси.