област Варна В 10.05 часа на градски телефон в трето РПУ е постъпил сигнал от анонимен женски глас за поставено самоделно взривно устройство в сградата на Община Варна, съобщи Днес+.

Обаждането е засечено, извършено е от монетен автомат на ул. "Вела Благоева". Районът на Общината е отцепен и в момента се извършва проверка за наличие на такова.

Общинските служители ще продължат да изпълняват служебните си задължения, но гражданите няма да бъдат допускани в сградата.

Всички общини във Варненска област ще участват в символичните протестни действия, които по решение на Управителния съвет на Националното сдружение на общините се провеждат днес.

Повечето кметове във Варненско обаче заявиха, е се включват в протестните само от солидарност към колегите си в страната, тъй като към момента нямат проблеми.

Ако няма резултат от днешните протести, на 1 май ще бъдат обявени ефективни стачни действия във всички общини в България, бе решено на събранието на Националното сдружение на общините.

Община Варна ще протестира, за да бъде ускорен процесът на децентрализация на общините, поясни пред репортер на ДНЕС+ заместник-кметът на Варна доц. Борис Корновски. Община Бяла има готовност да започне дори и ефективни протестни действия, ако има решение на Сдружението на общините, заяви нейният кмет Илко Цонев.

Общинските служители ще протестират символично като носят на реверите зелени лентички с надпис "Общински протест". Те ще изпълняват задълженията и ще работят с граждани.