Заради влошаване на времето дежурят специализирани екипи, които следят обстановката на Аспаруховия мост и при необходимост вземат мерки срещу обледеняване, съобщават от Варненската община.

В районите „Младост" и „Владислав Варненчик" вече са обработени заледени участъци, а фирмите имат готовност да вземат необходимите мерки за нормална проходимост.

По райони и кметства са сформирани комисии, които да осигуряват и контролират дейностите по зимната поддръжка на уличната мрежа.

За проблемни участъци варненци могат да подават сигнали на оперативния дежурен в община Варна - на тел. 052-820-112, 052-820-204,  052-820-016.

Приютът за временно настаняване на бездомни и социално слаби хора, който се намира на ул. „Петко Стайнов" във Варна, работи, съобщиха от общинската дирекция „Социални дейности". Приютът е ремонтиран и оборудван, капацитетът му е 30 места, но при необходимост могат да се настанят още 40 души. В момента там са настанени 31 души.

В приюта бездомните получават следните грижи: еднократно хранене от безплатна трапезария от понеделник до петък, ползване на оборудвано легло, баня и тоалет в спалното помещение, доболнична помощ и съдействие за спешна медицинска  и стоматологична помощ и избор на личен лекар, съдействие за издаване на документи за самоличност; подготовка и подаване на документи за пенсия пред НОИ; подготовка на документи за явяване пред ТЕЛК; съдействие за намиране на работа чрез Бюро по труда; осигуряване на възможност за лични контакти в определени помещения и в определено време според Правилника за вътрешния ред.

При забелязан бездомник, гражданите пък могат да сигнализират на тел. 112 или на дежурния в общината.

Училища, детски градини и ясли са снабдени с гориво, в социалните звена също е създадена необходимата организация за зимния сезон.