"Старите къщи трябва да се възстановяват, за да може градът ни да придобие исторически дух". Тази своя позиция изрази кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която участва в тържественото откриване на обновената фасада на къщата-музей „Иван Вазов" в центъра на София.

По думите й, в навечерието от 165-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература тази прекрасна къща вдъхва представи за времето и атмосферата, в която Вазов е творил. Именно в тази къща великият български класик е работил най-продължителен период.

Къщата е построена през 1895 година и в нея известният писател живее и работи най-дълго време.

Още приживе Вазовата къща се превръща в културно и обществено средище - скъп и чест гост тук е проф. Иван Шишманов, един от инициаторите за превръщането й в музей. Пет години след смъртта на Вазов, на 28 ноември 1926 година, тя отваря врати като първия български литературен музей, а първият му уредник е не някой друг, а Елин Пелин.

Проектът по обновлението на фасадата на къщата, дело на екипа на арх. Христина Стоянова, е осъществен благодарение на изключителната подкрепа на Столична община, Министерството на културата, фирма „Реставрация" ЕАД към Министерството на културата и частни дарители.

Тържественото откриване се проведе на фона на рецитирани от балкона на къщата творби на големия поет. Тържествената атмосфера бе допълнена и от Софийския духов оркестър, който изпълни някои от най-популярните български песни по текст на Иван Вазов.

В церемонията участва и министърът на културата Вежди Рашидов, който също изрази удовлетворение от факта, че са намерени средства, за да придобие новия си облик къщата-музей.

По думите му, е радостно, когато все повтаряме, че няма пари, да виждаме ремонтирани къщи. Рашидов припомни, че мазилката на фасадата е била паднала и било естествено да бъде ремонтиран.

"Паметта трябва да я съхраняваме", категоричен бе министърът на културата.

Рашидов заяви, че даже докато си говорели с Фандъкова, обсъждали какъв още музей да направят на българската държава.

Той припомни, че навремето питали какво ще слагат в другия музей (бел.ред. българският Лувър), който бе вече открит. По тази причина министърът заяви, че има картини за още два музея.

След официалната част музеят отвори вратите си за посетителите от столицата.