Опасност от лавини дебне в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба, съобщи БНТ. Снежната покривка е вече между 60 см и 1 метър. Зимните курорти вече работят на пълни обороти, пистите се обработват.

На Пампорово по-голяма част от съоръженията работят, до неделя ще бъдат пуснати всички влекове. На Банско снежната покривка е 105 см, съоръженията работят на 65%. Условията за ски на Боровец са добри, снегът е около 70 см, работят и всички оръдия. В Чепеларе и Добринище също очакват любителите на зимните спортове.

Най-голямата опасност в началото на сезона са лавините, но къде са те, трудно може да се разбере. Новият сняг и силните ветрове са напълнили улеите, а точно от тях тръгват и лавините.

Спускането извън пистите е опасно, напомнят спасителите. И тъй като доста младежи предпочитат "дивия сняг", Витоша може би ще се окаже една от най-опасните планини, обясняват те. Там в момента съоръженията не работят.

От Планинската служба припомнят всеки, който излезе в планината, да е със зареден телефон и добра екипировка. Телефонът в случай на инцидент е 112 или на Планинската спасителна служба - 1470.