Нито една от осемте обществени чешми в Шумен и околностите на града не е подходяща за пиене и готвене, тъй като не отговаря на всички здравни норми.

Това показват резултатите от пробите, взети на 10 февруари от Регионалната здравна инспекция в Шумен.

Д-р Йовка Костова, ръководител на дирекция „Обществено здраве" в РЗИ, уточнява, че с отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите до комплекса „Кьошковете", чешма № 2 по пътя за с. Лозево, по пътя за кв. Дивдядово, в кв. Дивдядово на ул. „Поройна" и в кв. Дивдядово до комплекс „Бохеми". Тя не бива да се ползва за пиене.

Не се препоръчва се консумира и водата от чешмата до бившата ТПК „Пчела", която освен че е с повишена мътност, има и бактериално замърсяване. Мътна и с наднормено съдържание на нитрати е водата от чешмата в кв. "Боян Българанов" до бившия КЕЧ.

Водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов" зад театъра също е с повишено съдържание на нитрати. Измерената стойност е 89 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л. Водата от тази чешма не трябва да се ползва за пиене от малки деца.

Следващата седмица ще се вземат проби от обществените чешми около и във Велики Преслав.

Здравните специалисти още веднъж напомнят, че жителите на Шумен, Велики Преслав, Търговище, Панайот Волов, Дибич и Белокопитово трябва да пият и да готвят с бутилирана трапезна или минерална вода, тъй като водата от язовир "Тича" все още е много мътна.

Жителите от региона не могат да ползват вода от централното водоснабдяване вече два месеца. Вчера жители на Шумен излязоха и на протест.