Все още не е потвърдена новината за втора жертва на потопа в Мизия. Властите издирват 80-годишна жена.  По-рано в неделя беше открит и починал в дома си възрастен мъж. Синът му, служител на МВР го предупреждавал многократно да напусне къщата, но мъжът не го послушал и за съжаление намерил смъртта си в потопа, съобщи за БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Днес се получи малка неточност, разминаване в нашата информация за двама загинали. Оказа се, че вторият загинал все още не е потвърден", уточни главен комисар Николай Николов.

„Официално има само една жертва - мъж. Имаме съмнение за втора жертва, жена, но не е доказано, тъй като не знаем дали не е отишла някъде. Не е намерено нещо, което да каже какво се е случило", каза още областният управител на Враца Венцислав Василев.

Последно:
800 души са евакуирани от Мизия към 16.30 часа
Още...

Припомняме, че началникът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов изрази по-рано днес притеснения какво ще намерят спасителните екипи сред наводнените и разрушени къщи, след като водата се оттегли.

Издирваните от спасителните екипи 10 души, които не бяха открити в домовете им, вече са евакуирани. Комисар Николов за пореден път заяви, че екипите обхождат всяка къща в Мизия, за да проверят за хора в опасност.

На място в бедстващия град продължават да работят екипи на МВР, Пожарната и Гражданска защита, БЧК, Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването, които с тежка техника, специализирани машини, лодки и хеликоптери оказват помощ на хората, след като река Скът заля в Мизия.

Според всеобщото мнение провежданата спасителна акция е безпрецедентна по мащаба си и своята организация.

В града, с все по-голяма сила сред жителите се разпространява предположението за скъсани стени на язовири и заплаха от нова приливна вълна. Към момента обаче властите успокояват, че няма неизправни язовири.

Въпреки това местните са категорични, че не е възможно обилните валежи да са причина за наводнението. То е предизвикано по-скоро от изпускането на язовирите, според тях.

Тук обаче мнението им отново противоречи с това на властите. Според главния секретар на МВР, 95-те литра дъжд, паднали на квадратен метър над града, са причина за бедствието. Жертвите и бедстващите пък той си обяснява донякъде и с манталитета на българите, които пренебрегват предупрежденията за опасност, и които отказват да се евакуират.

Преливат язовири по поречието на Скът
Още...

Някои жители на Мизия обаче твърдят, че действията на спасителните екипи не са били навременни. По думи на потърпевши, връзката със спешния телефон 112 била изключително трудна, екипите на място били малко на брой, налагало се да чакат с часове да бъдат изведени от домовете си или свалени от покривите, където се пазели от потопа.

Вече евакуирани хора се оплакаха пред медиите, че стоят в автобуси с часове без храна, вода и одеяла. Към момента вече е направена организация от екипите на място да им бъдат доставени необходимите консумативи.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че повикванията от граждани на спешния телефон 112, свързани с бедствието, са 169.

Над 150 са обажданията между 22:00 часа снощи и 8:00 часа днес сутринта.
Всички сигнали са обработени и препратени към компетентните органи - ПБЗН, полиция, областната и общинската администрации. Няма непредаден сигнал.

Съобщенията са поети от съответните екипи и разпределени за реакция. Системата е ресурсно и технически обезпечена, допълват от МВР.

Междувременно редица политически партии впрегнаха силите си в помощ на потопения град. На място са депутати и членове на почти всички парламентарно представени партии. Някои формации са направили кризисни щабове. Събират се и дарения.