Продължават да горят над 1000 дка борова гора край хасковските села Сърница и Спахиево. Опасност за населението няма, но тъй като огънят е обхванал голяма площ към областна администрация заработи кризисен щаб за справяне с бедствието.

Високите температури и силния вятър пречат на потушаването на огъня, който е забелязан в ранния следобед вчера, съобщава БНТ.

Кметът на Брястово Станко Янков изрази съмнения, че пожарът е умишлен, тъй като е тръгнал едновременно от няколко места.

В гасенето участват 7 противопожарни автомобила и близо 100 огнеборци, както и служители на Горското стопанство ситуацията постепенно се успокои.

В късния следобед в овладяването на стихията се включи и вертолет Ми -17 на Военновъздушните сили от военно формирование 32040 - Крумово, който изпълни 32 захода за разузнаване и гасене на пожара.

По-късно на помощ бяха извикани и 35 войници. Военнослужещите и техниката от Сухопътните войски участват в гасенето на горския пожар под ръководството на капитан Георги Георгиев. Те са от състава на военно формирование 52740 – Хасково. Още вчера се включиха в овладяването на пожара. Молбата за помощ е отправена от областната управа на област Хасково.

Пожари имаше край вилната зона на варненския квартал "Изгрев" и край кърджалийското село Мъдрец.