За втора поредна година от Спасителната служба в Дупница имат постоянно дежурство на Седемте рилски езера. Причината - увеличаващия се брой туристи по циркуса.

Това заяви пред БНР Божидар Джокин от отряда. Дежурството на спасителите ще продължи денонощно до 18 септември.

Припомняме, циркусът е глациална форма на релефа, характерна за високите части на планините. Представлява кухина с кресловидна форма, най-често оградена от високи, стръмни скали, образувана вследствие на ерозивното действие на ледник. Циркусите са разположени на голяма надморска височина в планините, в близост до снежната линия за съответните географски ширини.

Особено натоварено е през месеците юли и август. От 20 юли ще започне изграждането и на лагера на Бялото братство и потокът от туристи ще започне да се увеличава. И сега има много туристи по циркуса, казва Божидар Джокин. 

Седемте рилски езера изчезват след 10 години?

Седемте рилски езера изчезват след 10 години?

За това предупреждават учени и служители от НП "Рила"

"През седмицата сме двамата щатни, които работим в отряда, а през седмицата имаме по четирима дежурни, защото има по-голям наплив от туристи", каза Джокин, който допълни, че има много чужденци, сред които индийци и китайци.

Проблемът с базата на спасителната служба още не е решен въпреки че сградата, където ще могат да се настанят и те, е напълно готова и има издаден Акт 16, но от ръководството на НП "Рила" се бавят с финализирането на настанителната процедура, уточни спасителят.