Със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова се забранява паркирането на автобуси пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Това съобщи общинският съветник инж. Симеон Славчев.

Според Славчев забраната за паркиране е показна за това, че когато усилията на гражданите и институциите се обединят, проблемите могат да се решат.

"Решаването на проблема с автогарата пред храм-паметника "Св. Александър Невски" доказва, че когато обединят усилия гражданското общество, гражданските организации, институциите в лицето на Столичния общински съвет и Столичната община, даден проблем много бързо и лесно може да бъде решен", обясни още Славчев.

Столичен общинар пита Фандъкова около "Александър Невски" автогара ли е

Столичен общинар пита Фандъкова около "Александър Невски" автогара ли е

Превърнаха площад "Александър Невски" в автогара, мият турски рейсове

Припомняме, в края на месец юли общинският съветник се ангажира да реши проблема с автогарата пред храм-паметника. Още тогава Славчев посочи, че неговото недоволство е било породено от стотици сигнали на столичани, които изразили в социалните мрежи възмущението си от създадената незаконна автогара в центъра на града. Недоволство изрази и Светия синод.

Относно проблема Славчев направи и анкета сред столичани. Анкетата показа, че над 83% от столичани желаят да се премахне незаконната автогара пред църквата.

По този повод news.bg също публикува анкета, в която попита читателите си дали паркирането на автобуси около храм-паметника " Св. Александър Невски" трябва да се забрани. Към 12 декември 2017 година 80.1% от читателите на news.bg смятат, че паркирането на площада пред храм-паметника трябва да се преустанови. Според 11.3% от анкетираните няма нужда от такава забрана, защото туристите носят пари, а според 7.2% трябва само да се намали броят на местата за автобуси на емблематичния площад в центъра на София. 1.5% посочват, че нямат мнение по въпроса.

анкета

Да се забранят ли автобусите около храм „Ал. Невски“

Виж резултати

Да 78.4%

Не, туристите носят пари 12.8%

Да се ограничат като бройка 7.4%

Нямам мнение 1.4%

След ясното недоволство по въпроса общинският съветник отправи и питане към кмета на София Йорданка Фандъкова, която се ангажира да издаде заповед за премахване на автогарата пред един от символите на столицата.

На 31 октомври стана ясно, че Столична община все пак ще забрани спирането на автобуси пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Тогава Фандъкова обясни, че след точно 2 седмици (бел. ред. до 14 ноември) автобусите вече няма да спират пред паметника. Стана ясно и че автобусите само ще могат да оставят туристите на площада, а след това ще трябва да паркират на старата столична автогара, където към края на месец октомври бяха започнати действия по изграждането на стоянка за рейсовете.

Столична община слага край на автобусите пред "Александър Невски"

Столична община слага край на автобусите пред "Александър Невски"

Автобусите с туристи ще паркират на старата столична автогара

"Удовлетворен съм, че успяхме да докажем, че този модел работи и ще продължавам и занапред да го налагам и прилагам. Чрез диалог, търсене на решения, консенсус и обединяване на усилия между граждани и институции, ще работя за решаването и на всеки друг проблем на София. Поздравявам столичани със спечелената битка и кауза! Съединението прави силата!", допълни Славчев.