Загиналият 55-годишен турист от Карнобат е бил включен в най-дългия щафетен поход от връх Ком до нос Емине - 650 км за три дни. Това е най-трудният у нас туристически маршрут, съобщи Флагман.

Въпреки своя опит той е загинал при инцидент в Рила, падайки от стръмна пътека по билото между връх Мальовица и връх Орловец, над Рилския манастир. От Планинската спасителна служба са направила всичко възможно, за да му помогнат. Включен е бил и хеликоптер.

Мъжът е бил с 26-годишната си дъщеря Румяна, която също е запален планинар. Тя е подала сигнала до планинската спасителна служба. Загиналият турист Тодор Христов е работел като ръководител движение в поделението на БДЖ в Карнобат.

Припомняме, „Ком – Емине“ е название на най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“.

Трасето му съвпада с финалната отсечка на европейския туристически маршрут E3, който свързва Атлантическия океан с Черно море. Крайните му точки са връх Ком, който е в непосредствена близост до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара планина.

Дължината на „Ком – Емине“ е 600 километра с приблизително 15 km положителна денивелация. Средата на маршрута се намира около хижа „Узана“, като съвпада и с географския център на България. Теренът е сложен, изкачват се или се „подсичат“ повече от 100 старопланински върха.