Започна осребряването на имуществото на разградската фирма Диамант, съобщиха от Дарик Радио по информация на разградския окръжен съд. Стъкларското предприятие има дългове на стойност над 11 млн. лева.

Обявяването в несъстоятелност бе поискано от основния кредитор Булгаргаз. Ако до петък - 12 септември, никоя от страните по делото за фалит на Диамант не обжалва пред Върховния касационен съд решението на разградските магистрати, официалното обявяване в несъстоятелност ще е факт, обясниха от разградския окръжен съд.

Синдиците ще определят оценител на имуществото, после ще разпродадат всичко и ще разпределят събраната сума между кредиторите - 8 юридически и 74 физически лица. Процедурата по обявяване в несъстоятелност започна през януари 2002 г. и премина през всички съдебни инстанции.

Бившият най-голям на Балканите стъкларски завод спря производство през август 2001 г. В най-добрите му години в Диамант са работели 3 хил. души. Заводът бе продаден от правителството на Виденов по схемата на масовата приватизация. Приблизително равни дялове имат РМД и Трихолдинг.

От съдебните дела срещу длъжностни лица от различни периоди в историята на Диамант досега е приключило само едно - срещу предпоследния директор Емил Гюров. Той бе оправдан задето продал 4 стари фирмени коли и купил нови по-скъпи.

Припомняме, че депутатският имунитет попречи за престъпления по служба под отгворност да бъде подведен друг бивш директор - Никола Николов.