Поставиха началото за възстановяване на панорамния път Варна - "Златни пясъци", в участъка на свлачището "Трифон Зарезан", съобщиха от общинския съвет на Варна.

На извънредно заседание с голямо мнозинство Общинският съвет във Варна одобри подписването на споразумение между Община Варна и Агенция "Пътна инфраструктура" за изграждане на пътя, който над 16 години е затворен.

Има изготвен идеен проект за "Възстановяване на път VAR 1082 в района на свлачище "Трифон Зарезан". Изработени са два варианта - самостоятелно укрепване на пътния участък с пилотна силова конструкция и дълбоко фундирана мостова конструкция.

Избраният вариант предвижда изграждането на естакада с дължина около 200 м, в зависимост от резултатите на инженеринговото проучване. Естакадата ще бъде фундирана на дълбоко залягащи пилоти и щлицови стени, по която ще преминава двулентово пътно платно, велоалея, пешеходна алея и панорамна площадка в централната най-висока част.

Поради факта, че свлачището е активно и условията се променят с времето, ще бъдат извършени нови геоложки проучвания, в резултат на които предложеният вариант може да претърпи корекции. Обектът ще бъде заплатен от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура".

От община Варна ще предоставят на АПИ за безвъзмездно ползване разработените към момента проектни материали. При необходимост Общината ще извърши за своя сметка процедурите, осигуряващи теренното обезпечаване на обекта, включително и отчуждителните такива, както и ще издаде разрешение за строеж.

С реализацията на проекта ще бъде възстановен международният път Е-87 от Варна до Констанца. Друг очакван положителен ефект е възстановяването на инфраструктурата в района, обслужваща около 3 000 домакинства, както и гостите и туристите в района. Негативното действие на свлачищните процеси ще бъде елиминирано. Ще бъдат изградени и нови зони за обществен отдих.

Сега пътят път I-9 Варна - "Златни пясъци" е без алтернатива. В случай на аварийното му затваряне няма възможност за преминаване на специализирана техника - линейки, пожарна и други, от и към града. Затруднени са комуникациите за комплексите "Ривиера" и "Златни пясъци", както и за всички живеещи във вилната зона "Ален мак" и "Трифон Зарезан".