Започва ремонт на Паметника на Свободата на връх Шипка, съобщава БГНЕС.

Още преди две години е било установено, че статуята се нуждае от спешна интервенция, тъй като металната конструкция на 8-метровия монумент е силно компрометирана.

Бронзовият лъв е отлят в Софийския военен арсенал от група майстори по проект на скулптора Кирил Шиваров през 1929 г., а пет години по-късно е поставен на Шипка. Последният ремонт е направен в началото на 80-те години на миналия век.

Храм-паметникът в Шипка се руши

Храм-паметникът в Шипка се руши

За ремонтът му са необходими 1 млн. лева

Реставрацията на лъва започва в навечерието на 85-годишнината от откриването на Паметника на свободата и тържествата по случай 142 години от Шипченската епопея, които ще се проведат през август.

От областната управа уверяват, че реставрацията няма да попречи на организацията на предстоящите тържества, чиято кулминация е на 24 август.

На паметника вече е монтирано скеле, което ще ограничи достъпа на посетители до експозицията вътре до 20 юни. За посещения ще бъде отворена Костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

Консервационно-реставрационните дейности ще продължат до първи септември. Те ще включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия.