Държавата възложи спешен ремонт на главен път Е79 между Монтана и Видин, съобщи Нова телевизия.

Агенция "Пътна инфраструктура" е проверила рисковия участък и сега, въпреки лошите метеорологични условия, има план за неотложно действие.

На изхода на Монтана в посока Видин и Дунав мост 2, където пътят е двулентов, без знаци и маркировки, той влиза в една лента. Именно това според шофьорите е причината за тежките катастрофи.

Само за месец 10 тира са катастрофирали на това място. Само в област Монтана по главен път Е79 от началото на годината са станали множество катастрофи - 21 тежки ранени и трима загинали.

Пътят между Видин и Кулата по последни данни е един от най-опасните. Над 540 са катастрофите в тази отсечка, 21 са загиналите, а над 200 са ранените.

От Института по пътища и мостове са направили оглед на тази отсечка и са установили са, че асфалтът на околовръстния път на Монтана е износен.

"На околовръстния път на Монтана предстои ремонтиране на настилката на участък около 600 метра на обходния път на Монтана. Ремонтът ще бъде извършен за сметка на изпълнителя на обекта", заяви Илия Илиев от Областно пътно управление - Монтана.

По думите му за повишаване на безопасността на движението предлагат ограничаване на скоростта, полагането на шумна маркировка, с която допълнително да се заостри вниманието на шофьорите, както и допълнително пътна сигнализация за преминаване от две ленти в една.

"В момента скоростта в участъка е 90 километра. Оптималната скорост, според експертите, е 70 километра", добави той.

Извънредният ремонт няма да наложи ограничаване на движението, уверяват от АПИ.