1200 подписа са внесли в община Елин Пелин граждани, които искат организиране на референдум. Настояването им е предизвикано от новопостроения завод за преработка на пластмаси в района, съобщава БГНЕС.

Гражданите настояват допитването да включва 3 въпроса:

  1. Съгласни ли сте незабавно да бъде въведена забрана на територията на община Елин Пелин да съществуват заводи за преработка на пластмаси?;
  2. Съгласни ли сте в община Елин Пелин да се започне незабавно изграждане на нова водопреносна и канализационна мрежа?;
  3. Съгласни ли сте в община Елин Пелин да се започне незабавно изграждане на алтернативни пътища за тежкотоварни автомобили?

Към момента събраните подписи не правят задължителен референдума и само от общинския съвет на града зависи дали ще реши да допусне провеждането му.

Жители на Елин Пелин твърдят, че всичко около изграждането на предприятието е станало тихомълком, инвестиционното намерение не е било подложено на обществено обсъждане и разрешение за изграждането на завода е дадено без да бъде направена оценката на въздействието на околната среда (ОВОС). Те недоумяват и как обект, предназначен за склад за безалкохолни напитки, изведнъж се превръща в предприятие, което събира найлоновите торби на България и Германия.

Зам.-кметът по екология и европейски проекти в община Елин Пелин Николай Савов опроверга твърденията на гражданите, че не са били информирани за случващото се там. И добави, че когато започнали недоволствата, изискали от инвеститора да обясни на хората каква е идеята на проекта им, а те от своя страна довели ръководителя на отдел "Кохезионна политика и екооценки" в Главна Дирекция "Околна среда" на Европейската комисия Джордж Кремлис. По думите на Савов обаче не се отзовали много хора.

Той уверява, че всички документи на компанията са били издадени за завод за рециклиране, а не като склад за безалкохолни.

Изпълнителния директор на "Интегра пластикс" Юлиан Белев обясни, че предприятието в момента е в тестов период и не работи с пълния си капацитет.

"На база на техническите параметри РИОСВ сметна, че няма нужда да се прави ОВОС... Хората говорят за някакви неща, които не разбират и много от твърденията им са некомпетентни. Не аз назначавам дали да се прави ОВОС или не", каза той.

Думите му, че не е имало нужда от ОВОС, бяха потвърдени и от директора на РИОСВ-София инж. Ирена Петкова.