"Едно такова немарливо отношение към детайла ни поставя в ситуация, в която ние да носим отговорност към целия този продукт." Така главният архитект Здравко Здравков коментира за news.bg не приетия от кмета Йорданка Фандъкова ремонт на градинката пред Софийсия университет "Свети Климент Охридски".

Припомняме, вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова отказа да приеме ремонта с аргумент, че изпълнителите не са отстранили установените дефекти - разминаване на фугите, нивата, както и монтирани елементи не са подменени.

Здраков отбеляза, че дребните детайли компрометират целия проект, който е изключително скъп, сложен и се поставят един от най-скъпите материали. Той се надява те да бъдат изчистени в най-кратък срок, за да може гражданите да се гордеят с извършения ремонт и да не се прахосват европейски средства.

Здравков недоумява и защо след като строителният надзор е направил забележки в края на февруари, до ден днешен те не са изчистени, а се изисква подписване на Акт образец 15.

Той припомни, че ситуацията е била провокирана от желанието на строителя да се подпише така наречения Акт образец 15, с който възложителят приема свършената работа от страна на строителя.

Фандъкова не плаща и лев за некачествени ремонти

Фандъкова не плаща и лев за некачествени ремонти

Кметицата на приема упреци от политически сили, които в миналото довели София до разруха

"Ние бяхме поставени в ситуация, в която трябва да приемем свършените дейности със или без забележки. Това се случи в петък и изпълнителите от "ПСТ Груп" поискаха служебно аз, като главен архитект да подпиша този акт, защото законодателят е предвидил такава хипотеза", обясни ахр. Здравков.

По думите на архитекта след разпоредената спешна проверка от столичния кмет Йорданка Фандъкова са установени редица нарушения в ремонта на градинката, като цялостната настилка не е добра, има не добре занулени фуги, плочките на места са повредени и репарирани с циментово лепило. Това отдалечава строителя в подписването на Акт образец 15.

"Имаме доста забележки и докато не бъдат отстранени, няма да бъде подписана документацията за обекта", обеща главният архитект, който се надява в най-кратки срокове строителите да се мобилизират и да извършат необходимите ремонтни дейности.

Припомняме, близо половин година продължи "ремонтът на ремонта" на столичната ул. "Граф Игнатиев", а кметът Фандъкова обяви и че изпълнителят ще бъде глобен. Проблем имаше и с плочките пред храма "Свети Седмочисленици".

Софиянци възроптаха и срещу ремонта в градинката "Кристал".

Видими резултати за милиони

Видими резултати за милиони

А сметката за видимите резултати накрая ще я платим всички ние