"Думите и делата на Христо Ботев не са просто вписани в героичните моменти от неговата биография. Те са вписани в неговите думи, в неговите стихове, в неговата публицистика, която е част от културата на съвременна Европа. Това е нашата гордост, това е нашата утеха и това е урокът, като го признаем пред себе си, трябва да го предадем на тези поколения, които заедно с нас искат да се помолят за забравения ни дълг. Един от героите, вписан в пантеона като един от най-великите синове на Майка България, е Христо Ботев. Няма човек сред нас, който да не е усещал тръпките, когато се взре в неговия поглед, който гледа от портрет. Няма човек, който да не съпреживява тези паметни мигове, които отбелязваме днес и утре.

Това каза в словото си тази вечер председателят на Народното събрание Росен Желязков във Враца на Националният митинг-заря, посветен на 147-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, съобщават БНР и БТА.

Желязков прие строя на представителните части на 10-и механизиран батальон - Враца.

Прозвучаха имената на загиналите в Априлското въстание и на падналите за свободата и независимостта на България, след което в знак на почит последва едноминутно мълчание.

Пред паметника на Ботев във Враца бяха положени венци и цветя.

По традиция митингът завърши със заря.

Възпоменателните чествания "Ботеви дни- 2023" във Враца по повод 147-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, завършват утре на връх Околчица с всенародно поклонение.

На него ще присъства министър-председателят Гълъб Донев.