Жилищен блок в Русе се наводнява при всеки дъжд и снеготопене, съобщи БНТ.

Една от причините е "престарал" се строител, който положил слой върху слой, асфалт върху асфалта по Придунавския булевард в града. Така нивото на пътя е станало по-високо от тротоара, а при всеки по-силен дъжд, водата се изсипва директно в основите на блока, създавайки опасност от пропадането му.

Следите от наводненията личат по стените на входа. Жителите на блока споделят, че често се налага да го пребоядисват.

Проблемът се появява след реконструкция на булевард "Придунавски". При тези дейности пътят е вдигнат с около 20 см по-високо от тротоара, а тротоарът е около педя по-висок от входа. Така се събира вода, която няма къде да се оттича. Отводнителните канали са асфалтирани.

Наводнени мазета подкопават основните на блок в Русе

Наводнени мазета подкопават основните на блок в Русе

Абонатната станция на блока е на фирма, която не съществува

Подходите към гаражите в блока са разбити, тъй като мястото пред блока е използвано по време на реконструкцията на булеварда, за преминаване на тежки машини и камиони.

Обещания от кметството за решаване на проблема жителите са получавали многократно, но до момента нищо не се е променило.

Зам.-кметът на Община Русе Магдалина Илиева обясни, че вследствие на недобро изпълнение на реконструкцията на булеварда пред блок "Москва", нивелетата на пътя е повдигната. Това изисква изготвянето на проект за нова нивелета и да се предвиди отводняване на пътното платно.

Илиева уверява, че в бюджета за тази година е предвидено изработването на проект за този ремонт и през следващата година той ще бъде изпълнен.

Припомняме, че в началото на миналата година съобщихме за наводнени мазета, които подкопават основите на блок в Русе.