Жилищен блок в Тутракан потъва от няколко месеца и ужасява обитателите му, съобщи bTV.

В блока, състоящ се от две секции, осем входа и близо 150 апартамента, доскоро са живели близо 400 човека. Днес са по-малко и живеят в страх. Причината - от лятото блокът е потънал над 35 сантиметра.

"Страхът си го има постоянно в семейството. Необичайният пукот 24 часа в денонощието, който се чува, стресът си е голям. Безсъния, дискомфорт", разказва един от живеещите там.

Обитателите казват, че се страхуват за живота си. Виновната страна била канализацията, хората останали и без вода.

Оказва се, че още при строителството на блока канализацията е била компрометирана, казва кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов.

Хората неофициално си коментират, че още когато е завършен градежът, някъде около 1987 година, и преди дори да се нанесат обитателите му, студът спуква канализацията и водата наводнява оттогава основите. Това лято потъването и усукването на блока става видимо - двете секции се отделят, едната започва да потъва и около нея са напукани всички бетонови пътеки и алеи. Ако завали дъжд, водата също се стича в основите.

Общината уведомява за проблема правителството, откъдето изпращат експерти, правят сондажи и проучвания ,и наскоро Междуведомствената комисия по бедствия и аварии отпусна 740 хил. лв. за укрепването на блока.

"В момента това, което прави общинска администрация - подготвя особеностите и обществената поръчка за избор на изпълнител и се надявам до месец, до месец и половина, да имаме избран изпълнител и веднага да започнем укрепването на блок "Възход 1", казва кметът на Тутракан. Има обаче две условия - да няма обжалване на обществената поръчка от участник и времето да позволява.