Десетки босилеградчани - студенти и ученици, хора, които искат да преминат технически преглед за автомобилите си с българска регистрация, са върнати на граничен пункт "Олтоманци" въпреки обявената от здравното министерство промяна, че ще може да премине всеки с отрицателен PCR тест. Това каза пред БНР шефът на културно-информационния център в Босилеград Иван Николов.

Само преди два дни босилеградчани протестираха на КПП "Олтоманци" с искане за премахване на дискриминационното според тях, разпореждане на здравния министър през пункта да преминават само студенти, гранични работници и такива с трудов договор в България.

Часове след протеста от здравното министерство обявиха, че искането е удовлетворено и през КПП "Олтоманци" може да премине всеки при отрицателен PCR или антигенен тест.

Българите от Босилеград искат да отворим ГКПП "Олтоманци"

Българите от Босилеград искат да отворим ГКПП "Олтоманци"

За тях е дискриминация, че могат да влизат у нас само през ГКПП "Калотина"

Това обаче не е така, казва директорът на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов:

"Ето, децата не може да минат. Едни се връщат обратно, други са били тръгнали от Варна, от Пловдив и като са им казали на митницата: "Не, ние няма да влизаме в капана.

Ще се връщаме, защото имаме занимания" и се връщат от митницата пак за Пловдив, за Варна. Хора, тръгнали да си регистрират колите в България и технически прегледи да им правят, и те не ги пускат на митницата да влезнат в България.

Връщат се обратно. Сръбската "Пътна полиция" ги чака и им взима колитe. Това е положението".