Жители на село Каранци, община Полски Тръмбеш недоволстват заради опасно рушащ се мост, съобщи bTV.

През лятото местните планираха протест, но бяха спрени от отговорните институции с обещание за ремонт на съоръжението.

На мястото са поставени знаци за ремонт, такъв обаче не е започнал. Става въпрос за отсечка от 100 метра, която свърза е единствената връзка на селото с Полски Тръмбеш, където децата ходят на училище.

Хората в селото отново недоволстват и са притеснени, че бездействието може да доведе до фатален инцидент. "Обещаха ни, че до няколко седмици ще започне ремонтът. Той вече 4 месеца и половина започва, този мост още утре може да падне. През него минава училищният автобус", обяснява един от жителите на селото. 

Местните посочват, че избягват да минават по моста и често избират обходния маршрут по черен път, но при лошо време преминаването от там е невъзможно. С невъоръжено око се вижда, че нивото на моста в средната му част е променено. Затова има забраната през съоръжението да преминават тежкотоварни камиони над 12 тона, но според местните ограничението не се спазва.

"Аз също подавам сигнали. Проблемът е от май месец 2019 г. За този период съм сигнализирала общината и е извършен оглед", обясни кметският наместник Денка Георгиева.

"Имахме съгласувателна процедура за проекта, който е направен с Басейнова дирекция, която беше публикувана на сайта на Полски Тръмбеш за обжалване. Самото съоръжение има готов проект и осигурено финансиране. В момента сме в зимно поддържане на Републиканската пътна мрежа и когато спре - веднага ще започнат строително-монтажните работи", посочи инж. Венцислав Ангелов, директор на ОПУ - Велико Търново.

По думите му стойността на ремонтът е за близо 2,1 млн. лв., а при благоприятни атмосферни условия може да започне и по-рано.