Около 70 жители на квартал Суходол се събраха на протест срещу изявленията за намерението на Столичната община да отвори отново сметището в квартала.

Жителите на столичния квартал Суходол се събраха на протест пред местното читалище срещу евентуално повторно отваряне на сметището там.

Според участници в протеста той е предизвикан от изказване отпреди десет дни на заместник-кмета по екологията Мария Бояджийска, че Столичната община е предприела действия за издаване на комплексно разрешително за експлоатация на сметището в Суходол.

Протестиращите подчертаха, че митингът този път не е само срещу столичното кметство, а срещу държавата, която не се ангажира с трайно решаване на проблема с отпадъците, информира БНР.

По думите на Венцислав Божилов от Сдружението за запазане здравето и живота на населението и околната среда "Този митинг е и срещу властта, която настройва гражданите един срещу друг".

Суходолци казаха още, че не приемат да бъдат противопоставяни на останалите софиянци, предаде Дарик.
По време на митинга се предложиха няколко идеи - да се организира научна дискусия за мястото на сметището, да се излъчи независим кандидат от Суходол за общински съветник на местните избори през есента, кварталът да бъде отделен като автономен и дори да бъде изваден от територията на Столичната община.

От сдружението за защита здравето на населението в Суходол се опасяват, че е предрешен изходът от заведените дела срещу решението на общинския съвет, което дава право на кмета Бойко Борисов да работи за повторно отваряне на депото за отпадъци.

В четвъртък кметът Борисов съобщи, че при одобрение от страна на Министерството на околната среда и водите, сметището ще бъде отворено аварийно. 
Софийското сметище беше закрито от 3 октомври 2005 г.