Пореден протест на жителите от столичните квартали Враждебна и Челопечене. Те блокираха пътя към депото за отпадъци до столичния квартал с настояване сметището да бъде закрито, съобщи БНР.

"Това нещо трябва да приключи - изхвърлянето на тези нерегламентирани боклуци и всякакви гадости и затрупването им със земна маса. И да се изчисти", категоричен е един от участниците в общественото недоволство.

По мнението на друг протестиращ там се съхраняват не какви да е боклуци, а опасни боклуци, които се разлагат стотици години напред. "Ще има и следващи протести, докато не започне някакъв разговор за решаване на проблема", закани се той.

Мартин Стоянов от Инициативния комитет във "Враждебна" обясни, че нагоре от кота нула има 15 метра камара с боклуци, това са стотици хиляди тона боклук.

"Ние това нещо вече няма да го търпим, защото тоя протест не е от лятото, тука говорим за години назад протестни действия", каза Стоянов. Той обясни, че са изискали и прочели проекта, според който е трябвало да има десетки хиляди дървета засадени и езера, атракциони и т.н.

Прокуратурата изпрати проверка на депото за боклук във "Враждебна"

Прокуратурата изпрати проверка на депото за боклук във "Враждебна"

По сигнал на инициативния комитет в квартала

"Не само че не се случва, явно рекултивацията те я възприемат като затрупване на отпадъци, пластмаси и всякакви други с пръст. Ние ще протестираме, докато това нещо не се изчисти", обясни Мартин Стоянов.

"Третирането на едрогабаритни и смесени строителни отпадъци на площадката в кв. "Враждебна", се извършва от "Софинвест" ЕООД. Всички дейности и количества са в съответствие с изискванията, заложени в разрешителното, издадено с решение на директора на РИОСВ-София, който осъществява и контрола по изпълнението му.

На територията на площадката не се приемат битови отпадъци от сив контейнер, както и разделно събрани отпадъци от опаковки, а пластмасата, хартията, дървесния материал и др. рециклируеми отпадъци, които постъпват са част от смесения строителен или едрогабаритен отпадък.

Тези отпадъци след това се подлагат на ръчно сортиране в обособена зона и се съхраняват на отредените за това зони до предаването им за последващо третиране на други фирми извън територията на площадката. Има визуален контрол на всеки камион, както и контрол по документи на товара. При констатиране на отклонения, превозните средства не се допускат на площадката, уверяват от общината.

Столична община изгражда нова площадка за третиране на едрогабаритни отпадъци, локализиране на нарушени терени, които да бъдат рекултивирани. Изгражда нови площадки за третиране и временно съхранение на строителни отпадъци.

"След приключване на всички законови процедури и въвеждането им в експлоатация, Столична община, съвместно със "Софинвест" ЕООД, ще премине към финален етап на рекултивация на площадката в кв. Враждебна. Ще се запази само площадката за третиране на строителни отпадъци, а зоната за оползотворяване на инертните отпадъци ще бъде рекултивирана до паркова зона", уверяват служителите на Йорданка Фандъкова.