Дания най-сетне успя да спечели световен турнир в мъжкия хандбал, след като спечели финалната среща на олимпийските игри в Рио срещу световния и досегашен олимпийски шампион Франция с 28-26.

Популярността на хандбала в Дания граничи с тази на футбола. Националният отбор на тази страна постоянно е един от фаворитите в турнирите, в които участва. Но почти винаги губи решителните си двубои. И най-често това се случва срещу състава на Франция.

Според световните медии французите се считаха за фаворити в двубоя с оглед на голямото количество титли спечелени от тях.

Датчаните започнаха мача изключително агресивно, като постоянно изваждаха вратаря си с цел да постигнат числено преимущество. Това носеше определени рискове да се получат лесни голове, но датският треньор беше заложил на физическата сила, бързината и надвкараването. Над всички беше звездата на Париж Сен Жермен, Микел Хансен, който дирижираше играта и бележеше гол след гол.

Снимка 250063

Източник: GettyImages

Франция се задържаше в резултата най-вече благодарение на неостаряващите Никола Карабатич и Тиери Омейер. Вратарят Омейер е вече на 39 години, но продължава да е основен стълб в отбора на „петлите".

Първото полувреме завърши 16-14. Тоаталният натиск на Дания продължи след почивката и разликата започна да се увеличава. Около 10 минути преди края резултатът стана 26-21. В този момент французите опитаха да направят обрат и успяха да намалят до 25-26 четири минути преди сирената.

В заключителния етап на срещата, някои непредизвикано грешки на французите позволиха на новите шампиони да се съвземат и да отбележат 2 решителни гола.

Никола Карабатич

Източник: GettyImages

Никола Карабатич

В мача за третото място Германия се наложи над стария си съперник от Полша с 31-25. Но това е малка утеха за страната, в която се харчат огромни средства за развитието на тази игра.

Класиране по медали в Рио 2016

Класиране по медали в Рио 2016

Вижте пълното класиране по медали на 31-те летни олимпийски игри в Рио де Жанейро