Хилендарския манастир

На Света гора вече започна подготовка за възстановителните работи в манастира Хилендар, сериозно пострадал от пожара през март тази година.

Предполага се, че за реконструкцията ще са необходими поне 10 милиона евро.

Главният архитект по реконструкцията на манастира, белградският професор Мирко Ковачевич, цитиран от електронното издание Religiabg.com, обясни как точно е възникнал пожарът:
На Света гора конструкциите на всички стари сгради са дървени, а дървото е старо и сухо. В онази нощ е било доста ветровито. Един от възрастните монаси, въпреки централното отопление, е използвал целогодишно и печка в килията си.
От времето югозападната страна на манастира постепенно се е превърнала в мек грунт, от който в комина се появили и тресчици, но това бе открито едва след пожара. Пламъците се разпространили чрез тези тресчици по цялата стена, а възрастният монах даже и не предполагал, че подпалва манастира.

Най-ценното и светините не са пострадали. Не е пострадал и големият храм, запазени са и съкровищницата и библиотеката. Оцеляла е и старата трапезария от 1303 г. с много красиви стенописи, разказа Ковачевич.
Той добави, че е изгоряло приземието, където са се помещавали килиите на монасите и поклонниците.

В манастира има голяма съборна църква и 12 малки параклиса. Четири от тях са изгорели, останали са само стените. Силно повредени са фреските – загубили са цветовете си.
Унищожени са и най-древните в целия Атонски полуостров килии, построени още в края на ХVI век.

В параклиса “Св. Никола” е запазено парченце от Христовия кръст. Възстановителните работи там все още не са започнали, но парченцето по чудо е оцеляло в огъня и се е запазило невредимо.

След възстановяването манастирът ще изглежда така, както и по-рано. Всички външни стени са запазени, имаме и много богата техническа и фотодокументация.
Мисля, че след 6-7 години външният вид на изгорелия корпус ще бъде възстановен. След това, разбира се, ще е необходимо възстановяване на стенописите, така че, в крайна сметка, ще са необходими 10 години, прогнозира Ковачевич.

Хилендарският манастир е един от 20-те православни манастира, разположени на полуостров Халкидики на Егейско море. 17 от тези манастири са гръцки, 3 - славянски: български, руски и сръбски.

Хилендар, както и останалите славянски манастири в Света гора, само в културно-историческо отношение принадлежат на българи, сърби и руснаци. В юридически смисъл и като обекти на собственост те принадлежат на Гърция. Ето защо се очаква Гърция да вложи по-голямата част от необходимите средства за реконструкцията.

Сърбия отдели за тази година от бюджета си 120 000 евро. Разбира се, има и дарения, но на тях може да се разчита само през първата година, след това те ще свършат, коментира експертът.