12-те тукана (Pteroglossus viridis, Green Aracari), открити от митничарите, вече са в специален изолатор към столичната зоологическа градина.

Припомняме, преди няколко дни митничарите се натъкнаха на редките птици при проверка на влизащ в страната, луксозен високопроходим автомобил с българска регистрация.

Екип на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани се зае с птиците и съдейства на Митничарите на граничния пункт. Повече от няколко часа документите за конфискацията бяха обработвани под надзора на недоволните превозвачи на птиците.

След цялостната координация с МОСВ и Агенция Митници животните бяха транспортирани по спешност до Зоологическата градина в София.

Екзотичните животни попадат в категорията опасни преносители на екзотични зарази и поради тази причина бе нужно карантиниране, уточняват от Зелени Балкани.
Освен това, в зоопарка са по-специализирани към отглеждане на различни групи екзотични видове, поради което повечето случаи с такива видове се пренасочват към този Спасителен CITES център.

От Зелени Балкани отбелязват, че през тази и миналата година са зачестили случаите на заловени по границата на страната опити за износ и внос на защитени видове диви животни.

Търговията със защитени видове е доходоносен бизнес, водещ до изчезване на видове от дивата природа. Този вид търговия се нарежда на трето място след търговията с оръжия и наркотици в световен мащаб. Търговията с диви животни и растения е един от факторите, които застрашават тяхното оцеляването в естествената им среда.

Годишно в света обект на незаконна търговия са около 30 хил. маймуни, 2 млн. орхидеи, 2-5 млн. птици, 10 млн. кожи на влечуги и т.н. Много видове са изчезнали или са пред прага на изчезването в резултат на незаконната търговия.