Близо 120 деца са получили помощ чрез инициативата "Деца помагат на деца". Кампанията за доброволци, която започна в началото на учебната година, се реализира съвместно с ДАЗД и Съвета на децата в подкрепа на реформата на институционалната грижа, съобщиха от социалното министерство.

"Помагаме на децата, живеещи в резидентните услуги да се справят по-добре в учебния процес и да имат по-пълноценен социален живот", каза социалният министър Зорница Русинова. Резултатите от кампанията ще станат ясни в края на учебната година.

През настоящата година ще започне нова операция по ОПРЧР "Окрий ме". За нея са предвидени 4 млн. лв. в подкрепа на талантите и уменията на децата.

Предстои да се реформират 25 Дома за деца лишени от родителска грижа, в които са настанени 499 деца и 17 Дома за медико-социални грижи с 638 деца.

Предстои изграждането на 149 нови услуги за над 7 000 потребители според актуализирания план по деинституционализация. От тях 66 са новите услуги за подкрепа в общността и в семейна среда и 83 услуги от резидентен тип.

Финансирането ще бъде по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси за 194 млн.лв и по оперативна програма "Региони в растеж" с 58 млн. лева. Очаква се финансиране и от "Наука и образование за интелигентен растеж".

Министър Русинова добави, че държавното финансиране ще гарантира устойчивото изпълнение на услугите. Целта ни е закриване на институциите и създаване на качествена грижа за децата, които са в риск и в уязвимо положение, каза още министър Зорница Русинова.

На територията на цялата страна има 4 приюта и 13 центъра за временно настаняване с общ капацитет над 700 места. Към момента капацитетът им е запълнен.

В тази бройка не се включват финансираните от общините услуги от този тип. Подпомагаме и обществените трапезарии за предоставянето на топъл обяд през оперативната програма за подпомагане на най-нуждаещите се, добави тя.

До момента са разкрити 235 обществени трапезарии, които осигуряват топла храна на над 29 000 потребители на територията на страната. Наред с това съвместно с БЧК започва и раздаването на хранителните продукти по линия на програмата за храни. Очаква се да бъдат подпомогнати около 297 000 лица и семейства.