Снимка НСПАБ разпореди проверка на 1395 православни храмове, манастири и църкви в страната, съобщиха от МВР. Тя се прави всяка година в навечерието на най-големия християнски празник -Великден.

6 акта за административни нарушения са съставени на управители на няколко храма в Русенско, Кърджали и Правец. Заради неправилно устроени отоплителни уреди е приложена принудителна административна мярка към 17 обекта в София, Кърджали, Враца, Смолян, Ямбол, Шумен, Силистра.

Разпратени са 24 сигнални писма до председатели на църковни настоятелства, йерархийски наместници и игумени на манастири. В тях се предупреждава за затрупани изходи за евакуации, липса на уреди за събиране на свещи и др.

Изготвени са 34 предупредителни протокола за отстраняване на различни нарушения на правилата за пожарна безопасност и са връчени 268 разпореждания с конкретен срок за изпълнение непосредствено преди празниците.

Огнеборците в страната са извършили над 1400 инструктажа на длъжностни лица, на които е разяснен противопожарния режим и опасността по време на празника, проведено е обучение на персонала за ползване на подръчните противопожарни уреди. Особено внимание е обърнато на добре подготвените и почистени пътища за евакуация, както и на наличието на достатъчен брой изправни уреди за гасене.

За осигуряване на безопасността на гражданите по време на празничните ритуали, пожарните служби по места са взели и допълнителни мерки. В храмовете, където вратите се отварят навътре е предвидено застопоряване – така по време на службите изходите ще бъдат отворени.

Създадена е организация там, където липсват телефонни връзки, в случай на необходимост да бъдат ползвани телефоните на съседните обществени сгради.