По времето, когато бях водещ експерт на временната Комисия по Религиозните въпроси с председател народният представител Кирил Милчев (НДСВ), направихме груба оценка на откъснатите имоти и източените пари от Българската Православна Църква.
През 2002 г. сумата беше около 150 000 000 $ при курс 2 лева.

Това заяви, цитиран от Religiabg.com, ст.н.с. д-р Стефан Пенов, експерт по вероизповеданията на НДСВ към 39 НС.

Установихме, че "Ефория Зограф" е ощетена “само” с 5 милиона нови лева, а от Софийска Митрополия са източени “само” 2 400 000 лева.
Казвам "само", не защото сумата е малка, а защото уловихме само това, уточнява Пенов.

Виждаше се, че липсват пари, липсват акции и т.н., но не се разбра какво е станало. И до сега не знам.
Вярно е, че можем да оценим всички актуални и потенциални имоти на БПЦ поне на 10 пъти повече, но същите или не се владеят реално, или не се използват пълноценно, коментира още д-р Пенов и добави, че “става дума не само за грабеж, но и източване в чужди банки, купуване на акции за хотели и земя – Гърция, САЩ, Централна Европа, бившата Източна Европа.

Алтернативният лъжесинод бе създаден от хора с икономически интереси – бездуховните мутри и нихилистите от СДС Филип Димитров, Йордан Василев, Димитър Луджев и Сталийски, Иван Костов, Едвин Сугарев и други, твърди Пенов.

Смятам, че има отделни свещеници-разколници, които имат духовни подбуди, но те ще се върнат в Св. Синод на БПЦ. Останалите имат властови амбиции и икономически интереси, категоричен бе д-р Пенов.

Православните в България са 6 000 000 души. Католиците са около 70 000 души. Класическите протестанти са около 60 000 души, а членовете на новите формации са около 50 000.
750 000 души у нас реално изповядват исляма, така че БПЦ, която се регистрира ex lege (по право), е не само традиционно вероизповедание, но със значение за държавния живот на страната, посочи експертът.