Двадесет обикновени мишелова и една забулена сова са намерени убитикрай Цалапица на 2 март от експерти на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) по време на рутинен мониторинг. 

До убитите птици е имало и десетки гилзи от ловно оръжие. Бракониерската проява е в района на Орнитологично важно място Оризища Цалапица, прието за включване в Натура 2000.

Двата вида птици са защитени и съгласно Закона за биологичното разнообразие е забранено тяхното улавяне, убиване, преследване, вземане на яйца, притежаване, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия, предлагане за продажба или размяна, препариране, излагане на публични места и размяна на препарирани екземпляри.

При нарушение се предвижда глоба до 5000 лв.и допълнително обезщетение в размер на 200 лв. за всеки убит екземпляр обикновен мишелов и 150 лв. за забулена сова.
За отстрел на защитени видове се предвижда лишаване на извършителя от ловни права за период от 1 до 2 г.

Въпреки законовите забрани, отстрелът на защитени видове е често срещана практика, до голяма степен заради липсата на адекватни мерки и воля от страна на държавните институции, отговарящи за прилагане на природозащитното законодателство и санкциониране на закононарушителите.

Още по-тревожен е фактът, коментират от БДЗП, че се бракониерства на места от изключително значение за птиците, обявени специално за опазването им.
Грубото нарушаване на природозащитното законодателството и почти пълната липса на контрол по неговото прилагане ни изправя и пред реалния риск от изчезване на биологични видове.