3 земетресения са регистрирани на територията на Гърция тази нощ, показва справка в Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Първият трус е възникнал в 00.54 часа местно и българско време и е бил с магнитуд от 4 по скалата на Рихтер.

Трусът е бил на дълбочина от 1 километър и с епицентър на 8 километра югозападно от Аталанти, НА 100 километра северозападно от столицата Атина и на 52 километра югоизточно от Ламия.

Според свидетели, които са споделили данни за случилото се пред сеизмологичната служба, трусът се е усетил на високите етажи и в домовете им имало силно разклащане. Други сочат, че шумът е бил по-силен, но трусът - слаб.

Второто земетресение е регистрирано в 4.29 часа. То е било с магнитуд от 3.1 по Рихтер и е било с дълбочина от 2 километра.

Трусът е бил на 3 километра южно от Вартомолио, на 27 километра източно от остров Закинтос, на 65 километра югозападно от Патра и на 222 километра западно от Атина. Трусът е усетен много слабо.

Третото земетресение е било още по-слабо - с магнитуд от 2.1 по Рихтер. За него няма свидетелски разкази, вероятно не е било усетено от местните.

Трусът е бил с дълбочина от 2 километра, като епицентъра е бил по-близо до Албания - на 20 километра южно от Корча и на 129 километра югоизточното от столицата на Албания Тирана.

Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети и при трите земетресения.

Опасността от земетресения у нас идва от Румъния

Опасността от земетресения у нас идва от Румъния

БАН представи своя институт по геофизика, геодезия и география