69% от българите смятат, че пътуването у нас в последните години се е улеснило чувствително от строителството на нова инфраструктура. 28% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Изводите са от експресен сондаж, проведен от "Галъп интернешънъл" сред 809 души, като проучването е възложено от Агенция "Пътна инфраструктура".

Снимка 390481

Източник: Галъп интернешънъл

Повечето шофьори вече са запознати с предстоящото въвеждане на електронна система за таксуване при използване на републиканската пътна мрежа. При въвеждането на нова система съществуват закономерни притеснения за възможно повишаване на цени, но българите като цяло по-скоро възприемат спокойно принципа на нововъведението.

Мнозинство от 66% смятат за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат не за време, както досега, а за изминат път, въпреки че това ще направи таксите за тях по-високи. 24% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Това е всъщност основният принцип на новата система за таксуване, която включва електронни винетки за леките автомобили и тол за изминато разстояние за тежкотоварните над 3,5 тона.

При изричен въпрос повече от половината от интервюираните (52%) възприемат опцията "По-добре е да се повишат таксите за тежките автомобили, защото те нанасят повече щети на пътищата". 43% възприемат алтернативната позиция: "По-добре е да не се повишават таксите за тежките автомобили, защото това може да доведе до повишаване на други цени". Останалите не могат да изберат между двете опции. Този компонент представлява и част от сърцевината на новата система за таксуване и данните свидетелстват за сравнително широка обществена възприемчивост.

Снимка 390480

Източник: Галъп интернешънъл

При запитване кога влиза в сила новата система, сред шофьорите, делът на спонтанно назоваващите "януари 2019 г." е 40%, а 21% посочват годината без точния месец. Това означава, че почти две трети от шофьорите у нас свързват идващата 2019 г. с въвеждането на новата система на таксуване, която пряко ги засяга.

Не така стоят нещата що се отнася до тол системата за тежкотоварните автомобили. 5% от шофьорите спонтанно назовават с точност от кога влизат новите правила (от август 2019 г.), а 9% отговарят "от 2019 г.", т.е. 14% от интервюираните шофьори показват запознатост по темата. Това се дължи на факта, че този компонент не засяга пряко широката общественост.

Обществото или има нужда от допълнителна информация за предвидената уикенд винетка, или просто активно пътуващите продължават да смятат, че най-изгодна е годишната винетка. 33% от запитаните отговарят, че идеята изглежда е по-удобна от винетките за по-дълги периоди, но 58% смятат, че този тип винетка няма да е по-удобна. Останалите се колебаят.

Според резултатите от проучването, пълнолетните българи - закономерно, са най-чувствителни към въпросите, свързани с увеличаване на личните разходи. Затова например, при проверката дали дадени мерки и идеи се възприемат като справедливи, най-широка подкрепа има твърдението, че "Цените на новите електронни винетки за леките автомобили ще останат същите, както досега" (86%).