Рила На 23-ти август успешно приключи тазгодишното национално почистване на защитена планинска местност “Рила 2004” , организирано от Екологично сдружение “За Земята”.

В резултат на едноседмичната акция, обхващаща Природен парк “Рилски манастир” и Централен Рилски Резерват и югоизточен дял от Национален парк “Рила” бяха събрани рекордното количество от седем и половина тона отпадъци. В бригадата взеха участие над 100 души от цяла България.

Най-замърсени участъци бяха Кирилова поляна над Рилски манастир и района на хижа “Грънчар”, където от стари сметища бяха събрани над 4 тона отпадъци.

Въпреки положените усилия и големите количества събрани чували околностите на “Рилски манастир” продължават да бъдат изключително замърсени.

Трудно биха могли да бъдат почистени и старите замърсявания на хижа “Рибни езера”, до която се стига единствено пеша.

В същото време, районът на хижа “Чакър войвода” бе ниско замърсен в резултат на редовното извозване на отпадъци от страна на хижаря. Разкритията показват, че регулярното изнасяне на отпадъци извън рамките на Националните паркове е не само по-щадящо околната среда, но и по-евтин вариант за стопаните на хижите.

Решаващ фактор за поддържане на чистотата в Националните и Природните паркове е и културата на туристите, които е нужно да осъзнаят, че в планините служба по поддържане на чистотата няма. За тази цел по време на ежегодните си екологични бригади ЕС “За Земята” разпространява информационни материали, призоваващи посетителите да взимат обратно своите отпадъци си и да ги изхвърлят на съответните за това места извън парковете.

Акцията е част от кампания “Отпадъци” на ЕС “За Земята”, която стартира през 1999г. с почистване на основните туристически маршрути и циркуси в Национален парк “Пирин”. В резултат бяха събрани и извозени извън територията на парка 1,5 тона отпадъци.

Оттогава акциите за почистване на защитени територии в България станаха ежегодна практика и ефектът от тях расте. От 30 души през 1999-та, 2003-та броят на участниците достигна 160 души.

Количеството на събраните отпадъци също се увеличава – от 1.5 тона в НП “Пирин” (1999), до 3 тона в НП “Рила” (района на х. Мальовица и Седемте Рилски езера – 2000 – 2001 г.), 1.5 тона в ПП “Странджа” (2001), 6.5 тона в НП “Централен Балкан” (2002), 6.5 тона в НП “Пирин” (2003) и 7,5 тона в НП “Рила” (2004).

Тазгодишната кампания бе осъществена със съдействието на ДНП “Рила”, ДПП “Рилски манастир”, Туристическо дружество Трекинг БГ (www.trekkingbg.com) и туроперато Валор консулт, арендаторите на хижите “Чакър войвода”, “Заврачица”, “Грънчар” и “Рибни езера”, и община Рила.