70% от сънародниците ни в чужбина биха се върнали да работят у нас, ако имат условия за това. Това показват данните на социалното министерство от кариерни форуми в страни членки на ЕС с големи български общности, съобщава БНР.

От началото на 2020 г. държавата е готова да стимулира финансово българи да се завърнат от чужбина, за да работят у нас.

Предвижда се за тази цел да се отпускат до 1200 лева на месец в продължение на една година. За да получи помощта, човекът трябва да предостави сключен договор с работодател у нас, като не е задължително работата да е намерена през бюрата по труда.

Българите в чужбина изпратили у нас рекордните близо 1,2 млрд. евро през 2018-а

Българите в чужбина изпратили у нас рекордните близо 1,2 млрд. евро през 2018-а

Това е много повече от преките чуждестранни инвестиции

Зам. социалният министър Зорница Русинова обясни, че се предвижда в рамките на една година държавата да покрива разходите за наем до записване на децата в ясла и в детска градина, докато човекът се установи. За четири месеца пък с осигурен детегледач през Бюрото по труда ще се поема обучение по български език и стипендии за членове на семейството с друго гражданство.

Планира се финансов стимул за работа в области с ниски възнаграждения.

За да може да стимулираме тези млади хора да не се съсредоточават само в София и в Пловдив, или във Варна, ние ще допълваме заплащането на един човек с размера на половин минимална работна заплата, обясни още Русинова.

Над 2 млн. българи живеят в чужбина

Над 2 млн. българи живеят в чужбина

700 служители на МВнР в задграничните представителства