Отговорни фактори са заинтересувани да тиражират спекулации в медиите относно проекта за реконструкция на Ботаническата градина в Балчик.
Това заяви министърът на културата Божидар Абрашев на специална пресконференция по повод споровете между Министерство на културата и Софийския университет.

Абрашев категорично отхвърли твърденията, че Министерството на културата се опитва да присвои или че реализира проект за строителство, който ще разруши градината.
Идеята, че Министерството на културата е предприело скрита приватизация на градината само доказва смехотворността на аргументите на отговорните фактори, каза Абрашев.
Невъзможно е да се приватизира публична държавна собственост, все едно някой да иска да приватизира Министерството на културата като институция, допълни той.

Министърът обяви, че теренът на планираното строителство въобще не съвпада с терена на Ботаническата градина и мястото, определено за проекта е на километри разстояние от нея.
Според него твърдението, че земята била собственост на Софийския университет, е несъстоятелно.

Божидар Абрашев четеше предварително приготвено изявление, като избягваше да отговаря лично да журналистическите въпроси, отправени към него.
На запитванията от страна на медиите най-често отговаряха негови сътрудници от министерството

Република България е станала собственик на имота през 1970 г, когато Румъния го отстъпва срещу заплащане в размер на 6 млн.тогавашни лева, обясни директорът на Дирекция инвестиционна политика и опазване на културните паметници Златко Халваджиев.
Следователно постановлението на министъра на културата от 1955г., с което той създава филиал към Софийския университет, е невалидно.

От министерството съобщиха, че Софийският университет притежава права единствено върху стопански двор с разсадник, оранжерия и гараж на площ от 11,473 декара.

Споразумението с университета е било прекратено, защото преведените пари, които възлизат на 1 млн. лева, не са били оползотворявани и градината е доведена до окаяно състояние, заяви главният секретар на министерството Агнес Зашева.

"Поискахме отчет чрез писмо до Боян Биолчев как се харчат парите, но и досега такъв не ни е предоставен", добави тя.

Архитект Митьо Виделов от Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви, че проектът за подробния устройствен план все още не одобрен.

Репортер от вестник "Софийки университет" предаде 2 въпроса към министър Абрашев от главния редактор на вестника, записани на диктофон.

Те гласяха: "Вие сериозно ли си мислите, че сте над закона?" и "Знаете ли какво означава думата "срам"?
На подобни глупости не отговарям", беше лаконичен Абрашев.