Актьорът Николай Станчев почина ден след 60-ия си рожден ден, съобщиха негови близки и приятели в социалните мрежи. Сред известните му роли е тази на Стефанаков във филма "Седем часа разлика", но той известно време беше и в бизнеса с горива.

Николай Станчев е роден на 1 август 1961 в гр. Пловдив. Завършва ВИТИЗ през 1984 г. в класа на проф. Гриша Островски. От 1984 до 1987 г. играе по разпределение в МДТ "К. Кисимов" - Велико Търново, а в периода 1987-1991 е актьор в Драматичен театър - Пловдив. 

От 1991 е актьор на свободна практика. В периода от 1991 до 1994 г. играе в частната трупа на Малък градски театър - Пловдив. През 1994 г. получава покана от частната трупа на театър "Аврил" в Париж.

Завръща се в България през 1996 г. и за известно време прекратява актьорската си кариера. Завръща се като гост актьор в пловдивския драматичен театър през 2008 в постановката "Изстрели по никое време" от Дж. Мун, режисирана от Красимир Ранков.

В същия театър играе в пиесите "Очаквайки Годо" от Самюел Бекет, режисьор Георги Михалков, "Антракт" от Александър Мардан, реж. Иван Урумов и "Боряна" Й. Йовков, режисьор Красимир Ранков.

В киното е снимал в множество български и чужди продукции - "Нощем с белите коне", "Денят на Владетелите", "Очите плачат различно", "Чуждия син", "Трите златни лъвчета", " Последния владетел на Балканите", "Далеч от брега" и други. Снимал в сериалите "Седем часа разлика", "Стъклен дом", "Фамилията", " Под прикритие" и "Ягодова луна".