Има опити за фалшифициране на PCR тестове за COVID-19 на границата ни с южната ни съседка, съобщи bTV.

Според сигнали, получени от гръцките власти, отрицателни тестове за коронавирус са се предлагали на цена от 40 евро.

Причината за този опит за нелегална търговия са новите правила, които влизат в сила от днес за преминаване на границата с Гърция. В южната ни съседка ще се влиза само срещу отрицателен PCR тест.

Досега в страната се влизаше като на границата на случаен принцип се тестваха определен брой преминаващи за сметка на държавата. Според новото изискване тестът трябва да бъде направен до 72 часа преди започването на престоя и да е преведен на английски език.

Гърция въвежда нови ограничения за влизане от 15 юли

Гърция въвежда нови ограничения за влизане от 15 юли

Пропуска предимно през ГКПП Кулата-Промахон

Според гръцките медии само в понеделник през ГКПП "Кулата - Промахон" са преминали 12 000 души, но именно там са засечени 4 пъти повече положителни тестове за коронавирус на ГКПП "Кулата - Промахон", отколкото на летището в Атина.

Засега трафикът на Кулата е спокоен. Автомобилите, които чакат да преминат са малко, а още по-малко сред тях са българските коли. Преминаването става доста бързо с представянето на QR и отрицателен тест за коронавирус.

Тричленно българско семейство обяснява, че тестването е оскъпило почивката им с по 100 лева. Искали са да се възползват от така наречените семейни намаления за тестовете, но в лабораторията им казали, че важат само, ако се тестват 5 или повече души.

Гърция засилва тестовете за коронавирус на Кулата

Гърция засилва тестовете за коронавирус на Кулата

Мерки за пресичането на пандемията