Архиепископът на Атина и цяла Гърция Христодул се дистанцира от заявленията, направени от някои йерарси – противници на идеята за строителство на джамии в район Пеания в Атина.

Архиепископ Христодул заяви, че в Гръцката Църква свободно се изказват мнения и всеки йерарх има свободата да изразява свободно своята позиция, но в Църквата с авторитет се ползват само решенията на Светия и Свещен синод.

Архиепископът подчерта, че позицията на Гръцката Църква е известна и Църквата се отнася благосклонно към идеята за строителство на джамии в Атина, пише Religiabg.com.
Архиепископът на Атина и цяла Гърция поясни обаче, че в същото време Църквата е против изграждане на ислямски учебен център при джамията в префектура Атика.

Архиепископ Христодул добави, че позицията на Гръцката Църква е била разбрана неправилно и дори преиначена от чуждестранните средства за масова информация, според които Гръцката Църква се стреми да ограничи религиозната свобода на мюсюлманите, живеещи в Гърция.
Това е опит да се оклевети Гръцката Църква, категоричен бе нейният настоятел.

По въпроса за местата на предполагаемото строителство, той добави, че местното население и органите на управление в Пеания са против строителството на джамии в района, “тъй като в този район не живеят мюсюлмани и гръцкото правителство е задължено да се вслуша в тяхното мнение”.