Гвардеци с шапки с пари охранявали Светата плащаница на Разпети петък в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Това обяви в студиото на bTV журналистът-богослов Явор Дачков, който от две години пее в хора на храма.

Председателят на храм "Св. Ал. Невски" бил предложил зарята на Великден

Председателят на храм "Св. Ал. Невски" бил предложил зарята на Великден

Патриархът знаел за нововъведението, твърди архимандрит Дионисий

Според него, скандалът при посрещането на Възкресение Христово в храм-паметника „Александър Невски” е само върхът на айсберга. Тогава за пръв път в България, докато в храма се служеше Светата Литургия, отвън се пееха патриотични песни и имаше заря. Идеята за подобно шоу бе на предстоятеля на храма архимандрит Дионисий.  

Таксата за "Св. Александър Невски" не била съгласувана със Светия Синод

Таксата за "Св. Александър Невски" не била съгласувана със Светия Синод

Решението било на архимандрит Дионисий

Богословът смята, че архимандрит Дионисий трябва да се оттегли в манастир.

"На Разпети петък в средата на храма Светата плащаница беше охранявана от четирима гвардейци с шапки с пари, които след това я изнесоха. Обиколката на храма протече под предводителството на духова музика, която свири един валс, една войнишка песен и траурния марш на Шопен. Такъв аранжимент и такова звучене не бях чувал от погребението на Брежнев, Андропов и Черненко", разказа Дачков.

Патриархът спря избора на Дионисий за епископ

Патриархът спря избора на Дионисий за епископ

Решението идва на фона на протести

Според него резултатът е бил: "подигравка с най-тъжния ден в християнската богослужебна година".

Авторитети призовават Св. Синод да спре избора на Дионисий за епископ

Авторитети призовават Св. Синод да спре избора на Дионисий за епископ

С активното си участие в т.нар. „архонтска афера"

Дачков не знае някой духовник да е харесал зарята и гвардейския оркестър на Великден. "Всички преживяха смут, потрес и скандал. Това е най-силният аргумент защо тази нелепост просто не трябва да бъде дискутирана", категоричен е той.

Според него, твърденията на архимандрит Дионисий, че подобни церемонии има в Гърция нямат връзка, защото нашата страна има своя традиция.

Припомняме, архимандрит Дионисии, който при първото му номиниране не успя да докаже, че е достоен за епископ, бе забъркан в скандала в архонтските титли. Относно личностите, които се стремят към архотнски титли, Дачков обясни:

"Това са хора с проблематично минало и рисков начин на живот, които мошеници като архимандрит Дионисий подлъгват да дадат много голяма сума пари под претекст, че ще получат особено голямо духовно посвещение или някакъв сан. 3-400 000 евро струва такава титла, което е безумие. Той ги лъже, измисля ритуал, мисля че правят нещо с някакви тамплиери и някакви масони. Това няма нищо общо с православието", категоричен е журналистът.

Народът срещу Дионисий-Бинев

Народът срещу Дионисий-Бинев

Според него Литургията в момента е центрирана около Дионисий, а всичко, свързано с него, е свързано с пари. "Голямата му цел е да ръководи реставрацията на храм "Св. Александър Невски", за която са заделени милиони", смята Дачков.