Комисия от министерството на културата започва проверка в историческата църква "Света Неделя" в Батак. Поводът е декларацията на Камарата на архитектите в Пловдив и Пазарджик. С нея експертите се противопоставят в превръщането й в храм и настояват за опазване на културно-историческия паметник, съобщава Радио Пловдив.

Архитектите се обявяват и срещу незаконосъобразната намеса и нарушаване на интериора на храма. Според митрополит Николай атаката на архитектите, е заради базата край манастир "Свети Кирик".

Църквата-костница „Света Неделя" е съхранила паметта за невинните жертви и в тази връзка 1912 година Пловдивската митрополия е решила да я превърне в музей, припомни председателят на Камарата на архитектите в Пловдив Петко Костадинов.

Костадинов обяви още, че архитектите реагират срещу промените в интериора на храма. Той припомни, че това не е единствения случай на некомпетентна намеса в църкви от Пловдивската епархия. Друг пример е църквата „Света Марина", където ценни стенописи бяха подменени с тапети.

Камарата на архитектите в Пловдив има готовност да окаже безвъзмездна помощ за реконструкцията на църквите.
От съсловната организация отрекоха споровете около собствеността на имотите в близост до манастир „Свети Кирик", да е причина за реакцията им срещу некомпетентната намеса в интериора на църквите „Света Неделя" в Батак и „Света Марина" в Пловдив.