Българското общество проявява редица традиционалистки навици. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 4 и 10 септември. Целта на сондажа е да покаже щрихи от съвременния портрет на българина 30 години след началото на прозападните и продемократични промени в страната ни.

Изследването показва, че близо 2/3 от пълнолетните българи са на ръка разстояние от всичко, свързано със земя и природа - предпочитат ракията да е домашна, имат приятели и/или близки, които отглеждат домашни животни за храна или овощни дръвчета, често използват домашна зимнина.

Над 70% от анкетираните посочват, че някога са приготвяли или често ползват зимнина, включително туршия, лютеница, компоти и т.н. Резултатите показват, че модерният начин на живот в големите градове не е заличил традиционното за българите приготвяне на продукти за зимата. В определени случаи употребата на домашно приготвени продукти дори е предпочитана пред произведените под държавна регулация. 66% от запитаните предпочитат, ракията да е домашна, а не купена. Една четвърт от запитаните не споделят това предпочитание. Останалите се колебаят.

Българите предимно консервативни, макар и да не се определят така

Българите предимно консервативни, макар и да не се определят така

Българското общество не обичало революцията

Над 60% от сънародниците ни твърдят, че или отглеждат плодове и зеленчуци и домашни животни за лична консумация, или имат близки и познати, които го правят.

За 77% от анкетираните сушенето на дрехите на балкона остава предпочитан метод въпреки спорния ефект върху естетиката на фасадите и градския пейзаж.

Освен това за над 2/3 от участниците в изследването събуването на обувките вкъщи е от голямо значение - 71% отговарят, че когато имат гости, биха предпочели те да влязат в къщи едва след като се събуят, докато само една четвърт от запитаните не предпочитат гостите да са без обувки.

Според "Галъп" подобни навици идват от средата, в която голяма част от българите са принудени да живеят.

По отношение на домашните ремонти обаче агенцията отбелязва победа за прогреса над традицията. 55% от българите заявяват, че твърдението "предпочитам сам да се справям с домашните ремонти" не се отнася за тях. 41% обаче все още предпочитат да разчитат на себе си, а не на професионалисти, що се отнася до домашните ремонти.

Младите българи са граждани на света

Младите българи са граждани на света

Дилемата европейско или национално не стои пред тях

Сред основните демографски разлики, които се отбелязват, са, че по-младите, хората в по-големите населени места, респективно с по-високи доходи, са по-далеч от традиционните навици и вкусове.

Въпреки че има разлики в отговорите на различните поколения, се оказва, че близо половината от анкетираните младежи разчитат на зимнина, простират дрехите на балкона или подканват своите гости да се събуят на прага.

Разлики има и в начина, по който отговарят жителите на малките населени места и областните градове и столицата. И при тях обаче положителните отговори по отношение на традиционни за бита ни дейности, като приготвяне на зимнина и консумация на домашна ракия и туршия, са около и над половината независимо от населеното място, макар и значително по-високи в по-малките населени места.

От "Галъп" отчитат, че що се отнася до столицата, повечето от жителите са изоставили отглеждането на животни и растения и извършването на ремонтите самостоятелно, но не и приготвянето на зимнина, употребата на домашна ракия или простирането на дрехите на терасата.

Българите масово вярват във Ванга, врачки и световни конспирации

Българите масово вярват във Ванга, врачки и световни конспирации

35% от българите декларират, че са посещавали гадател(ка), ясновидец или ходжа