Български проекти се борят за европейските награди "Натура 2000". ЕК за четвърти път награждават забележителни достижения в управлението и опазването по "Натура 2000" - мрежата на ЕС от защитени обекти. 

Европейският комисар по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела изказа възхищението си от всички кандидати. 

"Възхитен съм от многобройните достижения в областта на опазването на нашето европейско природно наследство. Те демонстрират ясно стойността, която природата осигурява на европейската икономика, както и централното място, което природата заема в нашата култура", изтъкна еврокомисар Вела и направи призив всички да гласуват.

Финалните проекти, подлежащи на гласуване са обявени на 14 март. Проектите подлежат на гласуване от гражданите на ЕС.

От 75 допуснати за участие са избрани общо 25 са финалисти от всички страни на общността. Между избраните финалисти има и 4 български проекта, които се борят за наградите на "Натура 2000".

Страните, от които са останалите финалисти са Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Люксембург, Обединеното кралство, Полша, Португалия, Унгария, Франция и Чешката република. Сред проектите има няколко трансгранични проекта, в които също участва и Турция, и един общ проект на равнище ЕС.

С наградите се цели да бъдат насърчени най-успешните постижения в управлението на защитените зони от мрежата "Натура 2000". Така ЕК повишава осведомеността за мрежата от защитени обекти и нейната роля за опазване на европейското природно наследство. В същото време се популяризират и социалните и икономическите ползи.

Всички европейски граждани могат да гласуват за своя фаворит до 22 април. Така те могат да бъдат жури на "Наградата на европейските граждани", които се провеждат в 5 категории - опазване на природата, социално-икономически ползи, комуникация, съчетаване на интересите/разбиране и трансгранично сътрудничество.

На официална церемония, организирана от европейския комисар по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела в Брюксел на 17 май 2018 г. ще бъде обявен победителят в надпреварата.