Четирима са сигурни участници в следващия парламент, ако изборите бяха днес. Това показват данните от последното проучване на "Барометър".

Според преизчислените данни от заявилите, че ще гласуват, на първо място остава ГЕРБ с 35,2% подкрепа, като с тази си подкрепа партията поддържа резултата си, достигнат на парламентарните избори 2017 г.

На второ място след тях остава БСП с 24%, като вътрешнопартийните раздори преди вътрешните им избори не допринасят за привличане на допълнителни гласове извън рамките на твърдите им избиратели. 

Третата позиция е заета от ДПС с 10,5%, а ВМРО запазва би получила гласовете на 9% от анкетираните. Патриотите имат твърдо доказан електорат, като таванът на избирателната им база достига около 600 хиляди гласоподаватели. 

Евентуалната партия на Слави Трифонов, на която все още ѝ предстои да получи регистрация, към момента рискува да остане под чертата с 3,7%.

Голяма част от подкрепата за неговата партия идва от сегмента избиратели на възраст 18-26 години, които обичайно заявяват емоционални предпочитания при проучвания, но рядко отиват до урните в действителния изборен ден. Значителен дял от подкрепата за Трифонов идва от малките населени места.

Според изследването до следващата изборна нощ за партията му ще е проблематично прескачането на изборната бариера от 4%, защото конкурентните му формации имат твърд и дългогодишно затвърждаван електорат, от който е почти невъзможно да вземе гласове.

"Демократична България", подкрепена предимно от десни избиратели от големите градове, би получила гласовете на 3,1% от анкетираните. Твърдата подкрепа за тази формация е съсредоточена преобладаващо в градския център на София.

И през втория месец на 2020 година значителен си остава делът на негласуващите - 42,5%.

На въпрос към анкетираните дали се страхуват от зачестилите случаи на заразяване с коронавирус, 30,2% от респондентите заявяват, че следят активно новините по темата и се вълнуват от развоя на събитията, но за момента не се чувстват застрашени.

Снимка 468963

Източник: "Барометър"

Почти е изравнен броят на тези, които смятат, че се създава изкуствена паника (26,4%) и хората, според които всички опасения са основателни и сме на ръба на епидемия (25,6).

За 10,1% от анкетираните коронавирусът е просто поредният грип, с който се сблъскваме, а 7,7% нямат позиция по въпроса.