Работодатели и синдикати пак не постигнаха консенсус по отношение на новия размер на минималната заплата от догодина. Въпреки това вицепремиерът Валери Симеонов е доволен от работата на НСТС.

510 лв. минимална заплата от 2018 г. обяви Менда Стоянова

510 лв. минимална заплата от 2018 г. обяви Менда Стоянова

Тя обясни, че това е благодарение на ръста на икономката

Добър край на годината и надявам се добро начало за следващата, обобщи той пред медиите в МС. Въпреки липсата ба консенсус министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обясни, че от догодина минималната заплата ще бъде 510 лева месечно. Той отбеляза, че според разчетите, когато от 510 лв. се приспаднат данъкът и осигурителните вноски, се получава 397 лв, което вече е по-високо от определения праг на бедност - 327 лева.

Средната заплата за последните три месеца-1037 лв.

Средната заплата за последните три месеца-1037 лв.

Спад от 1,3% при наетите сравнено с предното тримесечие

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира, че работодателите не подкрепят проекта, тъй като разликата между средната и минималната заплата ще бъде прекалено малка. Ще се получи съотношение над 51% минимална към средна заплата, изтъкна той.

В ЕС това съотношение е 42-43%. По този начин ще се заличи неквалифицирания труд и средноквалифицирания труд и ще се демотивират хората да повишават квалификацията си, защото ще получават едно и също възнаграждение, смята Велев.

Демотивираните българи искат по-висока заплата, за да работят

Демотивираните българи искат по-висока заплата, за да работят

Висок е процентът на демотивираните жени с висше образование на възраст между 30-39 г.

Хубавото на икономиката е, че не е наука, веднага се намеси президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов. На мен ми омръзна вече 23-24 години да слушам едни и същи работи и да говоря едни същи работи по въпроса специално за минимална работна заплата, обясни той.

По време на тристранния съвет консенсус не бе постигнат и по отношение на спешните мерки за финансиране на просрочени задължения на общинските болници. Тъй като от страна на Министерството на финансите нямаше представители, вицепремиерът Валери Симеонов поема ангажимент да ги запознае със стенограмата и да изиска писменото им становище.