чешма Шест часа по-рано от предварителния план беше възстановено напълно обичайното водоснабдяване на София. Това стана още вчера - 26 юни 2004 г. между 23:30 и 24:00 часа, съобщиха от пресслужбата на “Софийска вода”.

Сложните инженерни манипулации бяха извършени без да се наложи прекъсване на водоподаването към града. Единствено живеещите в няколко северни села и квартали на столицата бяха с ограничено водоподаване през нощните часове на 25 юни (петък).

В петък и събота предприятие “Язовири и каскади” направи технически преглед и профилактика на вододовеждащите съоръжения от язовир “Искър”.
В 8:00 часа на 25 юни 2004 г. беше спряно подаването на вода от язовира към пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ) в Бистрица. От този момент източник на вода за града бяха Рилският водопровод и бент “Кокаляне” , чиито води се пречистваха от станцията в Панчарево.

Предварителният план за работа предвиждаше в продължение на 40 часа да бъде преустановено подаването на вода от язовир “Искър” - основният водоизточник на София. Техническите мероприятия обаче протекоха безпроблемно и беше възможно още в 17:30 часа вчера да започне подаване на вода към ПСПВ “Бистрица” и постепенното й въвеждане в експлоатационен режим. До полунощ водоснабдяването на града беше възстановено напълно в обичайната си схема.

В петък и събота на телефоните на “Софийска вода” бяха приети 5599 обаждания, свързани с профилактиката на язовира. 4459 от тях са постъпили на номера на телефонния център на дружеството – 812 21 21, а 1140 обаждания е имало на допълнителната линия – 812 21 22.
Най-много разговори на двата телефона са проведени в интервала между 9:00 и 9:15 часа на 25 юни. Тогава са били приети 411 обаждания на клиенти. През следващия ден пиковият момент е бил 15 минути по-рано, но общият брой на обажданията е бил едва 37.

През двата дни оперативният щаб на “Софийска вода” заседаваше три пъти дневно, за да анализира нивата на резервоарите, качеството и количествата на подаваната към града вода, както и нивото на потребление.
На основата на тези данни се вземаха решения дали е необходимо ограничаване на водоподаването към определени райони от София. През двата дни най-голямо количество вода е била използвана в петък между 19:00 и 21:00 часа. Най-ниска е била консумацията между 7:00 и 8:00 часа в събота сутрин.
Жителите на София и околните села успяха да намалят потреблението си общо с около 16%.

Георги Файтонджиев, директор “Експлоатация” на “Софийска вода”, призна, че най-трудните моменти в тези два дни са били решенията за прекъсването на водоподаването.

Ако бяхме спрели водата в отделни райони, това щеше да ни даде сигурност за нивата на резервоарите. Но за клиентите ни това можеше да предизвика неудобство. Затова всеки път, когато обявявахме, че няма да има спиране на водата, разчитахме на съпричастността на софиянци да използват разумно водата, за да стигне за всички, отбеляза директорът “Експлоатация” на “Софийска вода”.

Благодарни сме, че те откликнаха на нашия призив да намалят потреблението си. Това позволи да извършим профилактика, която гарантира сигурността на водоснабдяването на София, без да се създадат неудобства. Благодарим и на медиите за тяхната помощ и съдействие, каза Георги Файтонджиев.