Благодатният огън слезе по чудотворен начин в храма на гроба Господен в Йерусалим, съобщиха световните агенции.

Патриархът на Йерусалим Теофил III и съпровождащите го духовници направиха три обиколки на Параклиса в сърцето на храма Възкресение, където се намира Голгота и пещерата, в която Иисус е бил погребан.

След това патриархът влезе в Параклиса на гроба Господен и отправи дълга молитва, завършваща със спускането на благодатния огън в самата гробна капела.

Церемонията продължи с изнасянето на огъня, от който вярващите запалиха своите свещи.

Благодатният огън ежегодно низхожда в Кувуклия (параклиса на Божи гроб) в навечерието на православната Пасха. Първото сведение за това чудо се отнася към IV век от н.е.

Според преданието денят, в който Благодатният огън не дойде, ще бъде последен за хората, които се намират в храма, а самият храм ще бъде разрушен. Затова поклонниците се причестяват преди да влязат в святото място.

Малко преди влизането на патриарха служител внася в пещерата голямо угасено кандило, в което трябва да се запали главният огън, и 33 свещи - по броя на годините на земния живот на Спасителя.

Православните християни твърдят, че той има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите. Подробностите за източника на този огън са дълбоко пазена тайна. След като бъде изнесен, той се предава от човек на човек.

В България огънят ще бъде донесен от църковно-държавна делегация, която тази година се води от Ловчанския митрополит Гавриил и присъства на богослужението в йерусалимския храм.

Очаква се делегацията да се завърне в България с огъня между 19.30 и 20.00 часа, на правителствения ВИП на летището в София. Към 23.30 - 23.40 часа, фенерът с огъня ще предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Единственият случай, когато Огънят е слязъл извън пределите на храма, бил през 1579 г. Тогава представители на арменската църква подкупили местната градска управа да получат изключителното право да получат огъня и да честват Пасха в храма.

Патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати нито в параклиса над Божия гроб, нито въобще в храма, а били изгонени да се молят на входа.

Въпреки че арменският патриарх прекарал целия ден в молитви, чудото не се случило. Вместо това Огънят лумнал извън храма, точно пред православния патриарх.

Предизвиканите сред миряните вълнения разгневили властите и те постановили пасхалната церемония винаги да се води от православния патриарх, а арменският архиерей да го следва и никога да не взема пряко участие в получаването на огъня.