Ексцентрична скулптура, която беше поставена край пристанището в Бургас в зоната за обществен достъп, предизвика сериозен дебат сред бургазлии, съобщи БНТ.

Постаментът на Боян Мага, който е изобразен като човековълк, смути творци, общественици и граждани.

Четириметровата статуя на Боян Мага е издигната край Морската гара в Бургас. Скулптурата, окована във вериги, привлича погледите на минувачите, които трудно си обясняват какво точно е изобразено.

Освен екстравагантната визия на скулптурата, бургазлии се опасяват, че на нея са изобразени символи, които наподобяват масонски знаци.

Според автора на скулптурата обаче, в нея няма провокация. Идеята е била подарък към бургазлии.

Скулптурата е свободна работа, авторска, дарение на градa. Не съм си го измислил. Така го е описал Луис Пранг, така го е обрисувал по този начин. Защо да е провокация. Това е една историческа личност, наш принц, той е бил най-известният човек в трите империи в X век, обяснява Георги Андонов.

Според историка и художник Митко Иванов Боян Мага е по-скоро литературен герой.

Със сигурност в X век по времето на Цар Петър живее и съществува неговият брат Баян/Вениамин и до колкото разбирам литературната традиция се "закача" към тази реално съществуваща личност, добавяйки безброй много литературни интерпретации. Не мисля, че подобен символ може да се постави там, без мнението на художествената академия, смята Митко Иванов.

Оказва се обаче, че скулптурата попада на територията на "Пристанищна инфраструктура". Оттам обясняват, че авторът има тяхното разрешение и неведнъж са одобрявали нестандартни произведения на изкуството.